Blog

Nuttige links

Impact corona op de verhuurmarkt

De coronamaatregelen hebben gevolgen voor de normale werking van de private en sociale huurmarkt. Fysiek contact tussen huurder, verhuurder, makelaar, herstellers, … moet zo veel mogelijk vermelden worden.

Sommige stappen in het verhuurproces kunnen digitaal verlopen. Andere stappen in het verhuurproces zijn in bepaalde gevallen verboden (bv. huisbezoek van vastgoedmakelaars of bezichtiging van woningen door kandidaat-huurders) of zullen ernstig bemoeilijkt worden door de beperkende maatregelen (bv. plaatsbeschrijvingen). Deze kunnen best uitgesteld worden.

Op de website van Wonen-Vlaanderen vindt u antwoorden op een aantal vragen over de invloed van de coronamaatregelen op de verhuring van private en sociale woningen(opent in nieuw venster) in het Vlaamse Gewest.

Mag ik nog werken laten uitvoeren om een woning verhuurklaar te maken?


Voor herstellingen binnenshuis is hoogdringendheid in het kader van veiligheid, welzijn en hygiëne een strikte vereiste (loodgieter, herstellingen). Die specifieke depannages en herstellingen mogen uitgevoerd worden.
Andere werkzaamheden bij de mensen thuis (binnen in huis) mogen niet!

Bouwactiviteiten buitenshuis mogen plaatsvinden, mits inachtneming van de social distancing-maatregelen.
Dit geldt ook voor binnenactiviteiten in niet-bewoonde gebouwen en woningen. Die mag u dus ook nog doen.

Valt een leegstaand appartement in een (voor het overige) bewoonde blok, ook onder ‘onbewoonde gebouwen of woningen’? Wat met gemeenschappelijke delen in appartementsgebouwen?


In een leegstaand appartement mag u werken uitvoeren. Ook niet-dringende werken.

In gemeenschappelijke ruimtes zijn enkel dringende werken toegelaten.

Bron: https://www.bouwunie.be/nl/theme/dossier-corona/coronavirus-FAQ

Laatste update: 21 april 2020