Blog

Tips & Advies

Leegstaand, gestoffeerd of gemeubileerd verhuren?

In België heb je meestal twee keuzes, ofwel verhuur je “gewoon”, leegstaand, ofwel verhuur je gemeubileerd. In Nederland kiezen de meeste verhuurders echter voor een tussenoplossing door hun appartement “gestoffeerd” te verhuren en dat is nog niet zo slecht bekeken.

Hoe verhuren? Leegstaand, gestoffeerd of gemeubileerd?

Elke vorm van verhuur kent positieve en negatieve kanten, hieronder een toelichting die perspectief biedt aan de verhuurder.

Een appartement leegstaand verhuren gaat er vanuit dat de huurder toch een beetje gaat investeren in de huurwoning. Vloerbedekking, schilder- en behangwerk is vaak reeds voorbereidt door of kan in overleg met de verhuurder aangepast worden maar de huurder kan de woning toch grotendeels helemaal naar eigen smaak inrichten, hij kiest zelf de gordijnen en verlichting en uiteraard ook zijn eigen meubilair.

Gestoffeerd: Een gestoffeerde woning is bij het intrekken al voorzien van basisvoorzieningen, zoals geverfde of behangen muren, verlichtingsarmaturen en gordijnen. In principe hoeft een nieuwe bewoner alleen nog zijn eigen meubilair te plaatsen om de woning in te kunnen trekken. In Nederland is dit de meest populaire manier van oplevering. Waarom? De huurder moet dan minder investeren in de huurwoning. Hij of zij moet geen geld uitgeven aan iets wat specifiek is voor deze woning (waar zij misschien maar tijdelijk wonen); het is anders zeer waarschijnlijk dat een deel van deze kosten voor hem/haar niet terug te halen is. Soms kan een huurder bij “gewone” huur wat zaken overdragen aan een volgende huurder (denk aan gordijnen en verlichting), maar in principe is de huurder anders verplicht bij vertrek de woning ook weer leeg op te leveren.

Ook voor de verhuurder kan het interessant zijn om een deel van de inrichting te voorzien, op deze manier kan hij de kwaliteit van de woning normaal gezien langer hoog houden doordat de huurders niet zelf aan de slag hoeven te gaan met verf en boormachines!

Waarom kiezen sommige verhuurders er voor om gemeubileerd te verhuren? De belangrijkste reden is dat sommige typen huurders hier gericht naar zoeken, denk maar aan studenten of expats. De hele inrichting, zoals meubels, lampen, kasten, bepaalde huishoudelijke apparaten, bestek, kookgerei, etc. worden meeverhuurd, zij hoeven dan enkel bij wijze van spreken kleding, laptop en tandenborstel met zich mee te nemen. Expats zijn buitenlanders die tijdelijk in het land verblijven. Zij zitten in veel gevallen niet te wachten op hoge kosten voor het kopen van meubels en inrichting die zij lastig kunnen meeverhuizen naar een ander land, wanneer ze weer vertrekken. Expats worden vaak gezien als aantrekkelijke en betrouwbare huurders, omdat zij een (meestal hoog) inkomen hebben en werken bij grotere bedrijven, die vaak een vergoeding geven aan de expat voor huur van een woning. De verhuurder dient meer te investeren bij gemeubelde verhuur maar krijgt er wel de hoogste verhuurprijs en de gewenste huurder (= afhankelijk van zijn inrichting) voor in de plaats.