Blog

Tips & Advies, Verhuurproblemen

Schimmel in badkamer

Niets ziet er vuiler uit dan schimmel in de badkamer. Daarbovenop is het ook nog schadelijk voor de gezondheid!

Vochtproblemen kunnen op termijn leiden tot gezondheidsklachten, bovendien kan een overvloed aan vocht ook het verf en pleisterwerk aantasten. Dit werkt niet alleen ontsierend voor de woning, het laat ook een onaangename, herkenbare geur achter die snel als hinderlijk zal worden ervaren.

Oorzaken schimmel in de badkamer

De oorzaak van schimmelproblemen in de badkamer zijn in 99,9% van de gevallen toe te schrijven aan gebrekkige ventilatie en verluchting.

Het is logisch dat de badkamer, met wastafel(s), een douche, een ligbad en vaak ook een toilet snel een verzamelplaats van vocht kan worden. Wordt de badkamer veel gebruikt en is er onvoldoende mogelijkheid om het vocht af te voeren, dan zal het vocht neerslaan in de vorm van condensatie, de wanden voelen dan vochtig aan.

Wordt dit niet verwijderd dan ontstaat de ideale voedingsbodem voor schimmels en vochtplekken.

SLECHTE VENTILATIE

Nieuwe en gerenoveerde woningen worden steeds beter geïsoleerd, hierdoor kan het zijn dat het klimaat onvoldoende wordt ververst en een ongezond binnenhuisklimaat wordt gecreëerd met schimmelvorming tot gevolg. 

Een goede ventilatie zorgt voor voldoende toevoer van verse lucht en een goede afvoer van de overtollige vochtige lucht of condens. Waar in oude woningen automatische verluchting gebeurde door een slechte afdichting en isolatie van de woning (je voelt “trek” in het huis zelfs met de ramen dicht) is dit met nieuwe supergeïsoleerde ramen helemaal weg.

ONVOLDOENDE VERWARMING

Is de badkamer niet verwarmd dan zal je snel merken dat het vocht aanwezig blijft. Na verloop van tijd ontstaan er vochtplekken en is het slechts een kwestie van tijd voor de eerste schimmel zichtbaar is.

VOCHT ABSORBERENDE MATERIALEN

Poreuze materialen als natuursteen en baksteen hebben een sterk absorberende werking, iets wat funest is in een vochtige omgeving. Wil je dergelijke materialen toch gebruiken, behandel ze dan met een vochtwerende (verf)laag. Nog gemakkelijker is het om voor kunststof en keramische tegels te kiezen.

Schimmel in de badkamer bestrijden

De oplossing voor deze problemen is dus simpel: er moet meer geventileerd worden.

VENTILATIE

Zorg voor een snelle verdamping van het vocht en voorkom condensvorming. De meest eenvoudige manier van ventileren is door middel van het openen van een raam in de badkamer.

Zonder een deugdelijke ventilatie zal de luchtvochtigheid hoog blijven en krijgen schimmels steeds opnieuw de gelegenheid zich te vestigen.

Is er geen raam en is natuurlijk ventilatie niet mogelijk dan kun je het schimmelprobleem voorgoed oplossen door een badkamerventilator te installeren. Hiermee voer je op efficiënte manier de vochtige lucht naar buiten af waardoor de badkamer minder vochtig wordt en sneller droogt. Of kies voor een afzuigsysteem, het grootste voordeel is dat deze ingesteld kan worden per tijdsperiode zodat het aan staat als het nodig is.

POREUZE MATERIALEN VERWIJDEREN OF BEHANDELEN

Bij schimmelvorming en vochtige muren of wanden is het belangrijk om deze volledig droog te krijgen. Als dit niet lukt dan kan het vervangen van de aangetaste materialen een betere oplossing zijn om het probleem definitief te op te lossen.

Plafond in betonnen welfsels afgewerkt met zijdeglanzende kwaliteitsverf, schimmelwerend.
Plafond in betonnen welfsels door Verhuurklaar afgewerkt met zijdeglanzende kwaliteitsverf, schimmelwerend.

Neem vrijblijvend contact op met Verhuurklaar voor oplossingen voor de schimmel in de badkamer van uw pand!