Blog

Tips & Advies, Verhuurproblemen

Wilt uw nieuwe huurder dringend zijn intrek nemen?

Als de klok tikt voor uw nieuwe huurder bent u maar beter op uw hoede!

Een nieuwe potentiële huurder meldt zich bij u aan en wil graag zo snel mogelijk van u huren. Leuk, maar er zijn enkele snelle huurders waar u maar beter wat voor oppast.

Volgens de meeste huurcontracten begint de huur op de 1ste dag en eindigt ze op het einde van de maand. Dit wordt krap als er een wissel moet plaatsvinden.

Er zijn gevallen waarbij een huurder zich flexibel kan opstellen, hij heeft bijvoorbeeld zelf een huis gekocht of gaat bij iemand anders wonen, hij kan dan tijdig verhuizen en het gehuurde pand schoon achterlaten tegen de 31ste van de maand. Verhuist hij echter naar een andere huurwoning en krijgt hij daar pas toegang vanaf de 1ste van de maand dan komen daar wel wat organisatie en tegemoetkomingen aan te pas.

De kans is dan groot dat ze uitstel dienen te vragen  – en dan misschien ook even dubbel moeten betalen. Én ze moeten ook rekening houden met hun opvolger en/of voorganger. Goede communicatie én een goed verstandhouding onderling is hier dus zeer belangrijk.

Daar kan het schoentje al wat beginnen wringen, misschien heeft de huurder niet helemaal voor “goede huisvader” gespeeld en/of loopt de communicatie wat scheef met zijn vorige huisbaas dan kan die broodnodige flexibiliteit al wat verstrakken.

En dan moet het opeens allemaal snel gaan!

Twee types “snelle” huurders om te vermijden

  • De weglopers

De ergste soort, huurders die weglopen van hun problemen, hetzij met de vorige huisbaas of met geld-, drank-,drugs- of andere problemen er bovenop.

Zij komen vaak met het (af en toe geloofwaardige) verhaal dat hun huur afloopt en ze dringend moeten verhuizen. Veel flexibiliteit zal je van hen niet mogen verwachten. Wat onmiddellijk een belletje zou moeten laten rinkelen, vraag daarom naar het telefoonnummer van de vorige huisbaas bij twijfel.

  • De impulsieven

Ze kunnen u gemakkelijk overtuigen en zijn daarom niet slecht, maar hoogstwaarschijnlijk is de huur van korte duur.

Denk maar aan het jonge koppeltje dat voor het eerst gaat samenwonen, maar het blijkt toch niet helemaal te zijn wat ze verwachtten of die dertiger die net weg is bij zijn ex en zegt NOOIT nog samen te gaan wonen … tot die schone jonkvrouw passeert …

Laat u niet verleiden

Een trucje dat deze “snelle” huurders toepassen om u te verleiden is om akkoord te gaan met “de staat waarin het zich bevindt”. De huurder die het pand gaat verlaten heeft misschien geen tijd meer over om alles terug in oorspronkelijke staat te brengen omdat beide partijen effectief dag op dag willen/moeten verhuizen.

De “snelle” huurder stelt dan voor om het pand zo te betrekken met de belofte dat hij alles wel op orde zal zetten.

Wat hij dan misschien ook wel effectief zal doen, maar dan tot op het moment dat het zijn beurt weer is om het pand te verlaten, dan heb je weinig verhaal. Want wat hebt u dan gedaan met de plaatsbeschrijving? Misschien hebt u heel wat gebreken niet kunnen vaststellen omdat er misschien nog inboedel is achtergebleven en wie heeft het dan gedaan? In dit geval súperbelangrijk om alles zeer duidelijk op papier te hebben.

Laat dit alles u niet tegenhouden om uw pand te verhuren, maar denk goed na, neem liever wat meer tijd en neem indien nodig contact op met Verhuurklaar om uw pand terug op orde te zetten!