Blog

Tips & Advies

Wat met de woning bij verhuis naar het rusthuis?

Zijn de kosten die u maakt voor het verhuurklaar maken van de ouderlijke woning aftrekbaar van de erfenis?

 

Stel: Uw moeder blijft alleen achter en er wordt besloten dat zij naar een rusthuis gaat. Zoals zo vaak is het pensioentje van uw moeder echter ontoereikend om de dure factuur van het rusthuis en het onderhoud van haar woning alleen te betalen. U ‘past’ bij … De woning van uw moeder wordt in orde gebracht om te verhuren.

Minder successierechten

 

De betalingen door u als dochter of zoon aan het rusthuis én voor de woning zijn in principe aftrekbaar in het passief van de nalatenschap zodat u dus minder successierechten hoeft te betalen. Alles draait echter om de bewijslast. U moet immers aantonen dat er nog een schuld bestaat bij het overlijden en dat moeder dus van plan was om u de voorgeschoten ‘kosten’ terug te betalen. U kunt die dan in rekening brengen van de nalatenschap.

Maar, belangrijk, zeker als er verschillende kinderen zijn en u alleen betaalt is dat u een schriftelijke overeenkomst opmaakt waarin u letterlijk opneemt dat u de kosten enkel voorschiet. Als dan ook nog blijkt uit bewijsstukken dat u de rekeningen heeft betaald zal er weinig discussie zijn.

Wanneer u zelf niet in staat bent om de inboedel van uw ouder(s) op te ruimen, de woning te ontruimen en deze bezemschoon of verkoopklaar op te leveren door gebrek aan tijd, kracht of kennis kunt u een beroep doen op Verhuurklaar.

Aan de hand van de factuur en betaling aan verhuurklaar.be heeft u een sluitend bewijs van uw tussenkomsten.

U hoeft geen verschillende vakmannen aan te spreken, wij regelen alles!

Bron: https://ondernemingsdatabank.indicator.be/