Herstellingen en onderhoud aan de huurwoning
Herstellingen bij de aanvang van de huur zijn ten laste van de verhuurder
Als u een woning wilt verhuren, moet die aan een aantal minimale kwaliteitseisen voldoen op het vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit.
De belangrijkste kwaliteitseisen zijn:
- minimale voorzieningen zoals een keuken, toilet, bad of douche en gootsteen
- drinkbaar water
- structurele stabiliteit van het gebouw
- veiligheid van trappen
- veiligheid van de gas- elektriciteits– en verwarmingsinstallatie,
bij afwezigheid van een verwarmingsinstallatie, moeten er aansluitingen zijn voor het plaatsen van verwarmingselementen - geen vochtproblemen
- mogelijkheid tot verluchting
- natuurlijke verlichting
- vrije toegankelijkheid
De toekomstige huurder wil uiteraard graag in een woning terecht komen die tiptip in orde is. Een grondige schoonmaakbeurt kan ook wonderen doen om uw woning sneller te verhuren of verkopen (zie ook tips en advies).
Normaal gezien heeft de vorige huurder van het pand uw woonst in goede staat achtergelaten. Alle schade die er nog niet was bij de eerste plaatsbeschrijving moet de huurder immers herstellen.
Er zijn echter gevallen waarbij u toch voor verrassingen komt te staan, vb bij het overlijden van uw huurder of een roekeloos vertrek door één of andere reden (relatiebreuk, schuldeisers, …). Herstelt de huurder de huurschade niet of komt hij zijn huurdersverplichtingen niet na, dan kan de verhuurder de kosten voor de herstelling afhouden van de huurwaarborg.
Een ander scenario is dat u misschien net heeft besloten om het huis van uw ouders die net naar een rusthuis zijn verhuisd te verhuren en moet dat huis eerst nog een make-over krijgen?
Bij Verhuurklaar kan u terecht voor de uit te voeren werkzaamheden om uw pand (terug) klaar te maken voor verhuur.
Herstellingen door de huurder?
Onderhoudswerken en kleine herstellingswerken tijdens de huur zijn over het algemeen ten laste van de huurder.
Denk maar aan de ruiten schoonmaken, het gras maaien, beschermen van leidingen tegen vorst, het onderhoud van het stooktoestel voor centrale verwarming, herstellen van een lekkende kraan, vervangen van een kapotte schakelaar of zekering, …
Ook herstellingen die nodig zijn na een foutief gebruik van de woning (vb kapotte ruit) of een toestel (vb afwasmachine niet ontkalkt) zijn ten laste van de huurder.
Herstellingen die nodig zijn door slijtage of ouderdom zijn wél ten laste van de verhuurder.
Lees ook: Checklist onderhoud en herstellingen bij het einde van de huur