Blog

Tips & Advies

Woning in orde laten zetten om te verhuren

U wil een woning of appartement in orde zetten om te verhuren, maar weet niet waar te beginnen?

Heeft u net als investering een huis of appartement gekocht om te verhuren en moet die woning eerst nog een make-over krijgen? Of denkt u eraan om het huis van uw ouders die net naar een rusthuis zijn verhuisd te verhuren?

Enkele wettelijke verplichtingen (alvorens een huurder te zoeken)

 

Energieprestatiecertificaat (EPC)

De verhuurder moet verplicht een EPC bij een nieuwe huurovereenkomst voegen. Op straf van een boete moet de waarde van de EPC ook worden vermeld op de affiche of de advertentie van de woning wanneer die te huur staat.

Rookmelders

Er moeten verplicht rookmelders zij n in de woning (ook voor oude huurovereenkomsten). De verhuurder is verantwoordelijk voor de aankoop en plaatsing van de rookmelders. De huurder moet de batterij en vervangen of een nieuwe rookmelder  kopen als die kapot is. In elke woning moet er minimum één rookmelder zij n op elke verdieping.

Dubbel glas & dakisolatie

Sinds 2015 is de verhuurder verplicht om de zoldervloer of het dak van zij n verhuurde woning te isoleren zodat de huurder minder energiekosten heeft. Tegen 2020 moeten de ramen van (huur) woningen om dezelfde reden minstens dubbel glas hebben. Dit geldt voor de leefruimtes, keukens, slaapkamers en badkamers van een woning. Traphallen, inkomhallen en gangen hoeven dus geen dubbel glas te hebben.

Minimale kwaliteitseisen

 

Als u een woning wilt verhuren moet die aan een aantal minimale kwaliteitseisen voldoen op het vlak van veiligheid, gezondheid en woningkwaliteit (lees hier meer).

Een toekomstige huurder wil uiteraard graag in een woning terechtkomen die tiptop in orde is.

Achtergelaten rommel, barsten of gaten in de muren, overheersende kleuren, opvallende slijtage, slordige of onvolledige afwerking en slecht schoonmaakwerk zijn veel voorkomende belemmeringen voor succesvolle verhuur.

Advies & coördinatie

 

Verhuurklaar geeft u graag raad over de uit te voeren werken en ontzorgt u van alle beslommeringen. U hoeft geen verschillende vakmannen aan te spreken, wij regelen alles: opruimingen, schilderwerken, reparaties, ontstoppingen, schoonmaakwerken,…. Door onze ervaring weten wij wat de struikelblokken zijn bij het verhuren van een woning of appartement.